Zgjedhjet Parlamentare në Shqipëri 2017

From Open Labs Hackerspace
Revision as of 20:57, 17 June 2017 by Sidorela (talk | contribs) (Redaktova tekstin.)
Jump to navigation Jump to search

Fushata: pyet Partitë Politike në zgjedhjet e vitit 2017 në Republikën e Shqipërisë
Kjo fushatë është frymëzuar dhe ripërdor infrastrukturën e fushatave të iniciuara nga Free Software Foundation Europe. Ju mund të gjeni detaje këtu: https://fsfe.org/campaigns/askyourcandidates/askyourcandidates.en.html

Qëllimi i fushatës
rreth qasjes së tyre rreth platformave dhe kulturës me kodburim të lirë dhe të hapur, të dhënave të hapura, privatësisë në rrjet dhe lirinë e qasjes së qytetarëve në rrjet.

Plani i punës i propozuar është si më poshtë:

 • java 20.03.2017: kontaktim i KQZ me shkresë zyrtare të protokolluar për të marrë listën e partive politive që do kandidojnë në zgjedhjet parlamentare të vitit 2017 www.cec.org.al;
 • java 27.03.2017: pëpilimi i shkresës zyrtare që do i dërgohet KQZ;
 • java 27.03.2017: pëpilimi i shkresës zyrtare që do i dërgohet partive politike bazuar në fushatën e FSFE;
 • java 03.04.2017: blog post rreth projektit në openlabs.cc;

Kontaktet e partive politike

Lista e partive politike si dhe adresa e tyre postare dhe elektronike do kërkohet nga institucioni i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve i cili është dhe organi kompetent për të dhënë një informacion të tillë. Bazuar në website zyrtar të KQZ emaili i personit përgjegjës për të drejtën e inforimit është Olsi.Peto (@) cec.gov.al.

Letra e propozuar drejt KQZ

Drejtuar: KQZ
Nga: Shoqata Open Labs
Nr. i protokollit të brendshëm OLs:__________

Të nderuar,
Në kuadër të fushatës elektorale për zgjedhjet parlamentare në Republikën e Shqipërisë komuniteti ynë do kontaktojë partitë politike në Republikën e Shqipërisë për t'u informuar rreth qasjeve të tyre në lidhje me tematika si: - softueri i lirë dhe i happur; - respektimi i privatësisë online; - ndryshime potenciale në ligjin rreth të drejtave të autorit; - liritë dhe privatësia e qytetarëve në epokën digjitale.

Për këtë do donim të kërkonim nga ju listen e plotë të partive politike që do kandidojnë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare të qershorit 2017 si dhe kontaktet e tyre duke përfshirë: - adresën postare; - postën elektronike.

Duke ju falenderuar paraprakisht.
Me respekt,
________________

Pyetjet drejt partive

Më poshtë janë pyetjet e propozuara kundrejt partive politike (bazuar këtu):

1. Përdorimi i programeve free open source në administratë

 • 1.a Planifikoni që të promovoni përdorimin e programeve kompjuterike me kodburim të lirë dhe të hapur në administratë? Në qoftë se përgjigjja është po, si planifikoni që të bëni diçka të tillë?
 • 1.b A do iniciojë subjekti juaj poltik një ligj të dedikuar që imponon përdorimin e programeve kompjuterike me kodburim të lirë dhe të hapur nga administrata publike?
 • 1.c Planifikoni që të promovoni interesat e bizneseve të vogla dhe të mesme që zhvillojnë ose/dhe përdorin softuer kompjuterik me kodburim të lirë dhe të hapur? Në qoftë se po, si planifikoni të bëni dicka të tillë?

2. Evitimi i monopoleve në teknologji

 • Programet dhe sistemet kompjuterike me kodburim jo të lirë (jo në çmim, por në lirinë) modifikohen vetëm me lejen e pronarit të softuerit, pra kompanisë që ka copyright-in e programit kompjuterik. Ky kufizim ka zhvilluar monopole, oligopole dhe kartele të shërbimeve/platformave kompjuterike si dhe në varësi absolute nga shitësit e sistemeve me kodburim të mbyllur në sektorin publik dhe privat. A keni ndërmend të veproni në mandatin tuaj të ardhshëm kundër monopoleve ekzistuese të shërbimeve të kësaj natyre?

3. Respektimi i Standarteve të Hapura të TIK në administratë

 • 3.a Respektimi rigoroz i Standardeve të Hapura në TIK në sektorin publik mundëson konkurrencë më të drejtë midis pjesëmarrësve në tendera të institucioneve publike. E thënë kjo, a jeni dakort me definicionin e Standarteve të Hapura publikuar nga Free Software Foundation Europe ashtu si publikohet këtu fsfe.org/activities/os/def.html?
 • 3.b. Planifikoni të punoni për të arritur respektimin e rreptë të Standardeve të Hapura në sektorin publik? Nëse po, si keni planifikuar që ta arrini këtë?

4. Free open source në arsim

 • 4.a A ka planifikuar partia juaj që të promovojë përdorimin e softuerit me kodburim të lirë dhe të hapur në arsimin publik?
 • 4.b A ka për qëllim subjekti juaj të promovojë mësimin e aftësive të transferueshme në ICT, në vend të promovimit të një produkti ose certifikate dijesh të kompanive specifike?

5. Mospërdorimi i softuerit jo të lirë në website qeveritare

 • Shumë institucione të sektorit publik reklamojnë dhe përdorin softuer jo të lirë (me kodburim të lirë dhe të hapur) në uebfaqet e tyre, si për shëmbull "Adobe Reader", "Microsoft Word", Content Management System ose shërbime cloud nga kompani si "Google" që nuk respektojnë privatësinë e qytetarëve. Cili është mendimi juaj për praktika të tilla, dhe a keni një plan specifik për këtë çështje?

6.Opinion rreth përgjimeve masive elektronike

 • 6.1 Gjatë dekadës së fundit janë shtuar dyshimet por dhe është vërtetuar në disa raste që qeveritë në pushtet kanë shfaqur interesin për të implementuar mekanizma të përgjimit elektronik masiv ose/dhe të pajystifikuar kudrejt qytetarëve. Duke ju kujtuar që përgjimi masiv elektronik është në kundështim me kushtetutën e vendit tonë dhe shkel të drejtën themelore të privatësisë, cila do ishte qasja e partisë tuaj për përgjimet elektronike masive?
 • 6.2 Cila do jetë qasja e subjektit tuaj kundrejt teknologjive dhe platformave që rrisin privatësinë e qytetarëve si për shembull enkriptimi i komunikimeve elektronike?

7. Liria e Panoramës

 • Liria e Panoramës ofrohet nga pjesa dërrmuese e vendeve anëtare të EU, por jo nga legjislacioni Shqiptar i të drejtës së autorit. Mungesa e Lirisë së Panoramës (wikipedia.org/wiki/Freedom_of_panorama) në vendin tonë ka sjellë si pasojë që për shumë monumente, foto apo skulptura në vende publike dhe të financuara nga buxheti i taksapaguesve për krijim e tyre, kërkohet që t'i merret leje autorit për të nxjerrë foto dhe ngarkuar/shpërndare këto foto në internet. Si mendoni ta rregulloni Lirinë e Panoramës për ambientet publike apo/dhe objekte të financuara nga buxheti i shtetit që kushdo të ketë lirinë që do të shpërndaje këto materiale në internet?

8. Të dhënat e hapura (Open Data)

 • Të dhënat e hapura (open data) ashtu sic ato përkufizohen (opendefinition.org/od/1.1/sq) fuqizojnë transparencën e subjekteve publike por dhe lehtësojnë qytetarët, institucionet dhe bizneset në aksesin, përdorimin dhe ndarjen e informacionit në mënyrën më të lehtë të mundshme. Mbi të gjitha janë dhe një detyrim i institucioneve ndaj taksapaguesve pasi përbëjnë informacion publik që duhet të jetë lehtësisht i aksesueshëm dhe i përdorueshëm nga të gjithë. A ka planfikuar subjekti juaj politik që të propozojë dhe implementojë politika që imponojnë publikimin e të dhënave publike qeveritare në format të hapur (open data)? Në qoftë se po, cilat do jenë hapat konkrete në këtë fushë?

9. Censura e informacionit ne internet

 • 9.1 Shumë qeveri që janë karakterizuar si jodemokratike kanë bllokuar aksesin në informacion të publikuar në internet. Cila do jetë qasja e subjektit tuaj për këtë cështje?
 • 9.2 Planifikon partia juaj që të censurojë ose të dikriminojë platforma dhe teknologji si shfletuesi TOR apo website që ofrojnë anonimitet sic janë website-et e tipit .onion?

10. Siguria e komunikimeve të zyrtarëve të qeverisë lokale ose qendrore Shumë prej zyrtarëve të lartë në vendin tonë përdorin shërbime webmail ose/dhe platforma të tjera komunikimi si Gmail, Hotmail, WhatsApp etj që nuk ofrojnë siguri, ndërkohë që enkriptimi i komunikimit, që do mbronte informacionin, është një proces pothuajse panjohur për administratën. Cila do jetë qasja e partisë tuaj rreth imponimit të standarteve të rrepta të sigurisë së komunikimit të zyrtarëve të të gjitha niveleve duke evituar platforma që administrohen nga kompani me interesa jashtë vendit tonë dhe (më e rëndësishme) me kodburim të mbyllur.

Letra drejtuar partive politike

Letra/email-i që do i dërgohet partive politike do përpilohet këtu.

Statusi i përgjigjeve të partive politike

Emri i subjektit politik Posta elektronike Lideri politik Statusi
Lëvizja Socialiste për Integrim info (at) lsi.al Petrit Vasili
Partia Socialiste e Shqipërisë Edi Rama
Partia Kristian Demokrate Dhimitër Muslia
Sfida për Shqipërinë info (at) sfidapershqiperine.com Hektor Ruci
Partia Republikane Shqiptare info (at) prsh.al Fatmir Mediu
Partia Demokratike info (at) pd.al Lulzim Basha
Partia Bashkimi Demokristian Shqiptar info (at) pbdksh.al Eduard Ndocaj
Partia Aleanca Demokristiane aleancademokristiane (at) gmail.com Zef Bushati
Partia Socialdemokrate Skënder Gjinushi
Aleanca Demokratike Eduart Abazi
Fryma e re Demokratike info (at) frd.al Bamir Topi
Partia Demokracia Sociale Paskal Milo
Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet info (at) pdiu.al Shpëtim Idrizi
Aleanca Arbnore Kombëtare Gjet Ndoj
Minoriteti Etnik Grek për të Ardhmen Kristo Kiço
Partia Komuniste e Shqipërisë Qemal Cicollari
Aleaca Popullore për Drejtësi Bilal Kola
Lista e Barabartë Ben Blushi

Burimi: http://www.cec.org.al/sq-al/Zgjedhjet/Zgjedhjet-p%C3%ABr-Kuvend/Zgjedhjet-2017/SUBJEKTET-ZGJEDHORE

Mbulim në media