Changes

Jump to navigation Jump to search

Protestat e studentëve dhjetor 2018

4,395 bytes added, 1 year ago
Krijoi faqen me "Mbrohu nga sulmet digjitale gjatë protestës I dashur student, Në këto momente të rëndësishme për ty, tërheqim vëmendjen rreth sulmeve digjitale kundrejt protestuesev..."
Mbrohu nga sulmet digjitale gjatë protestës

I dashur student,

Në këto momente të rëndësishme për ty, tërheqim vëmendjen rreth sulmeve digjitale kundrejt protestueseve që tashmë janë konfirmuar. Me një historik të tillë, gjasat janë që do ketë sërisht sulme të tilla online në një mënyrë apo tjetrën. Kjo pasi është relativisht e lehtë nga palë të treta, që mund të kenë qëllim që të sulmojnë protestën që të:

a. organizojnë sulme digjitale kundrejt llogarive në rrjete sociale të aktivistëve të protestës;
b. censurojnë kanalet e ndryshme të komunikimit duke i raportuar ato në platforma të centralizuara si Facebook, Instagram, Twitter, Google etj;
c. përgjojnë komunikimin tuaj në kanale digjitale.

Për të mbrojtur sa më shumë komunikimin e protestuesve si dhe për të mos rrezikuar sulme kundrejt kanaleve tuaja të komunikimit ju lutem ndiqni udhëzimet e mëposhtme.


Komunikim në chat
Signal, i promovuar dhe përdorur nga Edward Snowden, ofron një nivel të lartë sigurie, por duhet të jesh i vetëdijshëm që nuk ka asnjë aplikacion mobile 100% të sigurt.
Signal është aplikacion me kodburim të lirë dhe të hapur (free open source), megjithatë duhet përdorur vetëm me numrat e telefonit të personave që ti njeh dhe jo me kontakte të panjohura. Për akoma më tepër siguri (në raste ekstreme) mundohu të përdorësh një nga aplikacionet si më poshtë:
    - Cyphr (Android por jo për desktop)
    - CoverMe (Android dhe iOS)
    - Silence  (Android dhe iOS)
    - Pryvate Now (Android dhe iOS )
    - SureSpot (Android dhe iOS, nuk i ruan të dhënat)
    - Wickr – Secure Messenger (Android dhe iOS, nuk kërkon email dhe nr. telefoni për tu regjistruar)


Shfletim në internet (browsing): rrjeti TOR nga laptop-i (vizito: torproject.org)
Të lutem evito software si Chrome (zhvilluar nga Google) dhe përdor Mozilla Firefox. Për më tepër siguri përdor shfletuesin (browser) Tor që është si Mozilla Firefox, por ofron më tepër privatësi pasi nuk tregon të dhëna personale si IP-ja jote. Nuk ka shumë ndryshime në funaksionalitete nga Firefox, përveç faktit që është paaak më i ngadaltë. Por më mirë më pak internet të ngadaltë sesa të përgjohemi apo jo?

Shfletim në internet: rrjeti TOR nga telefoni smartphone
Për qasje të sigurtë në internet nëpërmjet rrjetit Tor të lutem shkarko aplikacionin Orbot. Në vijim mund ta aksesosh lehtësisht rrjetin Tor me këtë aplikacion dhe të jesh disi më i sigurt në rrjet. 

Në përgjithësi:
• shkarko F-droid
Në qoftë se përdor telefon me sistem operimi Android shkarko F-droid, alternativën e Google Play Store, një platformë që ka të përmbledhura VETËM aplikacione me kodburim të lirë dhe të hapur (free open source).
• mos përdor telefonata të thjeshta apo SMS
Sipas ligjit operatorët telefonike janë të detyruara të ruajnë të dhënat e abonentëve të tyre për dy vite. Pra, të gjitha telefonatat dhe SMS-të që dërgon regjistrohen dhe përgjohen lehtësisht. Me një kërkesë të thjeshtë nga qeveria, këto komunikime ju jepen atyre direkt nga kompanitë e telekomunikacionit.
• në rast se sulmohesh ti apo shoqet e shokët...
... filmo apo fotografo incidentin, ndaje në një nga rrjetet sociale pooor, ndaje dhe me sa më shumë shoqe e shokë që në rast se rrjetet sociale e fshijnë video të mos humbasë. 
• Komunikim me chat: evito Facebook chat!
Facebook është një nga kompanitë që është vërtetuar që ndan të dhënat tuaja dhe bisedat që ju bëni me shërbime qeveritare. Evitoni Facebook për komunikimin midis jush që të organizoheni rreth protestës. Komunikimet tuaja mbeten aty, edhe pasi i fshini ato, mbeten në serverat e Facebook, me një kërkesë, qeveria mund të ketë akses në to. Mbroni veten sot, por edhe për pasojat e mundshme pas protestës.

Njoftime dhe publikime nga Lëvizja për Universitetin
Twitter zyrtar i Lëvizjes për Universitetin është: @XTheUniversity
Për aplikacione të tjera si dhe për të mësuar më shumë rreth platformave me kodburim të lirë dhe të hapur (free open source software) vizito:
• https://wiki.openlabs.cc/faqja/Privatesi
• https://wiki.openlabs.cc/faqja/Kultura_FLOSS
#MeStudentët
Përgatiti: Blloku i Pinguinëve të Zinj
800

edits

Navigation menu