Internet i decentralizuar - Fediverse meetup

From Open Labs Hackerspace
Revision as of 09:06, 9 July 2019 by Rskikuli (talk | contribs) (→‎Përshkrimi: permiresime te metejshme)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Përshkrimi

Duke u ‘frymëzuar’ nga cënimi i vazhdueshëm i privatësisë tonë nga rrjetet sociale si Facebook, Twitter etj si dhe nga skandalet e shumta që vërtetojnë situatën serioze ku ndodhemi si qytetarë të ndërrjetit (internet-it) të ftojmë në takimin e parë rreth Fediverse ku:

  • do prezantohet koncepti i një interneti të decentralizuar si dhe rëndësia që ka një qasje e tillë;
  • do shikojmë mënyrat e angazhimit tonë në këtë fushë (përkthime në shqip, angazhim në zvillimin e platformave të ndryshme etj);
  • do krijojmë llogarinë tonë të parë në Mastodon;
  • do kemi pyetje - përgjigje, muzikë, pije dhe bisedë të hapur.

Por çfarë është Fediverse?
Fediverse (një bashkim i fjalëve "federatë" dhe "univers") është një bashësi i serverëve të federuar (ose të ndërlidhur) që përdoren për publikimin e uebit (dmth. rrjetet sociale, microblogging, blogging ose faqet e internetit) dhe file hosting. Në servera të ndryshëm (raste), përdoruesit mund të krijojnë identitete ashtu të quajtura. Këto identitete janë në gjendje të komunikojnë në lidhje me kufijtë e rasteve, sepse softualet që ekzekutojnë në serverë mbështesin një ose më shumë protokolle komunikimi që ndjekin standardin e hapur. Si një identitet në Fediverse, ju jeni në gjendje të postoni tekst dhe media të tjera, ose të ndiqni postimet nga identitete të tjera. Në disa raste mund të shfaqni ose të ndani të dhëna (video, audio, tekst dhe skedarë të tjerë) publikisht ose në një grup të zgjedhur të identiteteve dhe të lejoni identitete të tjera të redaktoni të dhënat tuaja (dmth. një kalendar ose një libër adresash). Një nga shembujt e shumëpërdorur të Fediverse është Mastodon (https://joinmastodon.org/). Shihemi në hackerspace - adresa jonë është: wiki.openlabs.cc/faqja/Adresa_e_hackerspace.

Detaje

  • Ku: Open Labs Hackerspace
  • Ka nevojë të kemi dije teknike paraprakte: JO.

Axhenda

  • prezantim i konceptit të int

Data dhe ora

  • 10.07.2019 @ 17:30

Ndërlidhje

Organizatorët

  • Redon Skikuli