Changes

Jump to navigation Jump to search
Krijova faqen
== Përshkrimi ==
Duke u ‘frymëzuar’ nga cënimi i vazhdueshëm i privatësisë tonë nga rrjetet sociale si Facebook, Twitter etj si dhe nga [https://dayssincelastfacebookscandal.com/ skandalet e shumta] që vërtetojnë situatën serioze ku ndodhemi si qytetarë të ndërrjetit (internet-it) të ftojmë në takimin e parë rreth Fediverse ku:
* do prezantohet koncepti i një interneti të decentralizuar si dhe rëndësia që ka një qasje e tillë;
* do shikojmë mënyrat e angazhimit tonë në këtë fushë (përkthime në shqip, angazhim në zvillimin e platformave të ndryshme etj);
* do krijojmë llogarinë tonë të parë në Mastodon;
* do kemi pyetje - përgjigje, muzikë, pije dhe bisedë të hapur.

Por çfarë është Fediverse?<br />
Fediverse (një bashkim i fjalëve "federatë" dhe "univers") është një ansambël e serverëve të federuar (ose të ndërlidhur) që përdoren për publikimin e uebit (dmth. Rrjetet shoqërore, microblogging, blogging ose faqet e internetit) dhe file hosting. Në servera të ndryshëm (raste), përdoruesit mund të krijojnë identitete ashtu të quajtura. Këto identitete janë në gjendje të komunikojnë në lidhje me kufijtë e rasteve, sepse softualet që ekzekutojnë në serverë mbështesin një ose më shumë protokolle komunikimi që ndjekin standardin e hapur. Si një identitet në Fediverse, ju jeni në gjendje të postoni tekst dhe media të tjera, ose të ndiqni postimet nga identitete të tjera. Në disa raste mund të shfaqni ose të ndani të dhëna (video, audio, tekst dhe skedarë të tjerë) publikisht ose në një grup të zgjedhur të identiteteve dhe të lejoni identitete të tjera të redaktoni të dhënat tuaja (dmth. Një kalendar ose një libër adresash).
Gjatë aktivitetit do mësojmë se si të
Shihemi në hackerspace.

== Detaje ==
* Ku: Open Labs Hackerspace
* Ka nevojë të kemi dije teknike paraprakte: JO.

== Axhenda ==
* prezantim i konceptit të int

== Data dhe ora ==
* 10.07.2019 @ 17:30

=== Ndërlidhje ===
* Forum: https://forum.openlabs.cc/t/internet-i-decentralizuar-fediverse-meetup/1808

== Organizatorët ==
* Redon Skikuli
794

edits

Navigation menu